آموزش بازی سازی
سلام دوستان گرامی،
بازی سازی همیشه برای من پر اولویت ترین بوده و هست. منتها به دلیل شرایطی که وجود داشت، فعالیتم را در حوزه بازی سازی را قطع کردم و البته منتظر شرایط مناسب بودم. سایت uncox قصد دارد با ارائه آموزشهای بازی سازی بسیار با کیفیت و فنی، شرایط را برای ورود علاقه مندان به این حوزه باز کند.
از آنجاییکه ماهیت آموزشهای بازی سازی، بسیار بسیار بسیار متفاوت با سایر فنون و آموزشهاست، پس نیاز به همفکری، همیاری شما برای بهتر کردن کیفیت و کمیت آن خواهد بود.
در قدم اول بهتر است به عنوان نظر در زیر همین تاپیک، سئوالات خود را مطرح نمایید. بخشی از این سئوالات را همین جا در همین تاپیک پاسخ خواهم داد، و بخش دیگر این سئوالات در بخش صفر آموزشهای بازی سازی با شرح و مبسوط قرار خواهد گرفت. البته ما اکثر سئوالات درون ذهن شما را می دانیم چون با آن درگیر بوده و هستیم، اما بازگویی آن از طرف شما باعث یادآوری است و حتی ممکن است سئوالات جدیدی مطرح شود که جای تأمل داشته باشد.
مطالب زیر در ویدئو های ابتدایی بازی سازی با شرح مفصل و تصاویر گرافیکی به سمع و نظر شما خواهد رسید:
آیا می توانیم بازی بسازیم ( استعدادش را داریم )؟
تعبیر من از استعداد این است و استناد علمی ندارد:
استعداد هیچ معنی ندارد، در واقع هیچ کس استعداد ژنتیکی ندارد بلکه استعداد ذاتاً اکتسابی است که از کودکی قابل کسب است. برای کسب آن هم هیچ وقت دیر نیست. مهمترین عامل برای جذب استعداد علاقه است که این علاقه توسط والدین، دوستان و یا خود فرد به او تلقین می شود. در این حالت فرد به دنبال سیگنال های تجربی از علاقه خود می گردد و با پیدا کردن آن سعی در جذب علم و تجربه می کند تا پاسخ نیاز روحی درونش را داده باشد.
اگر عاشق بازی سازی هستید پس با تلاش و مداومت، آن، هنرهای وابسته به آن و تکنیک های وابسته به آن را یاد خواهید گرفت و در بعدی از آن و وابستگی هایش متخصص خواهید شد. پس همه می توانند و کاملاً به علاقه بستگی دارد.
آیا بازی سازی در ایران پول ساز است؟
در دنیا حدود 4% بازی ها به موفقیت مالی می رسند یعنی بقیه بازی ها یا سود مالی نمی کنند یا برشکست می شوند و یا حتی ریلیز هم نمی شوند. حال در ایران این نرخ کمتر است یا بیشتر است آماری در دسترس نیست.
اما به عقیده من بازی ایرانی موفقیت بیشتری نسبت به بازی خارجی دارد. درست است که گیشه های فروش بازی در ایران مملو از بازیهای خارجی قفل شکسته است و برای خرید یک بازی AAA شما بجای مبلغ 200،000 تومان نهایتاً 4000 تومان پرداخت می کنید، با اینحال فارسی زبان از بازی بومی لذتی می برد که از بازی غیر بومی نمی برد. همین عامل رقابت است.
حالا اینکه شما می توانید چنین بازی بسازید، خیر قطعاً. بر خلاف توسعه نرم افزار اندروید، وب و ... که با توسعه یک نفر قابل ریلیز است، بازی سازی حداقل به دو نفر نیاز دارد ( هنری و فنی ). تازه به شرطی که این دو نفر در کار خود استاد باشند و بدانند که چه کار می کنند و همینطور از پس تست، ریلیز، مارکتینگ و ... هم برآیند.
خوب حالا که نمی شود بازی ساخت، نمی شود هم در تیم های بازی سازی استخدام شد؟ بستگی به این دارد که علاقه خود را تا چه حد به تجربه و تخصص تبدیل کرده باشید و در این شرایط شرکت های بسیاری هستند که به دنبال تیم یا متخصص می گردند. همینطور پروژهای Free Lance در سطح ایران و دنیا جهت انجام تسک های هنری و فنی برقرار است.
پس با تفاسیر فوق پول درآوردن در حوزه بازی خیلی سخت و محدود است پس چرا آنرا یاد بگیریم؟
اگر این سئوال برای شما مطرح شد، پس دقیقاً شما همان کسی هستید که نباید آموزش بازی سازی را مطالعه کنید. چون بازی سازی اگر، اما، و شاید نمی شناسد. یک نیاز است، مثل غذاخوردن، مثل کوه نوردی برای عاشقان کوه نوردی، مثل ورزش برای ورزش کاران، مثل پول برای عاشقان مال دنیا. معمولاً انسان ها نیازهای روحی و علمی دارند که می دانند اما منبعی برای رفع آنها سراغ ندارند. آموزش بازی سازی برای آنهایی است که عاشق بازی کردن هستند و به فراخور آن عاشق این هستند که بدانند چگونه یک بازی ساخته می شود و احتمالاً بتوانند خودشان یکی برای دل خودشان بسازند و چه بهتر که این مسیر را برای عرضه محصول خود باز ببینند.
آقای آقاجانی شما صدات از جای گرم در میاد! وقتی آدم دنبال پول برای زندگی کردن هست دیگه وقت پاسخ دادن به نیاز دلش رو نداره
بهترین و حساس ترین دوران زندگی من در بازی سازی گذشت و آن زمانی بود که نیاز مالی فراوانی داشتم ( در حد تأمین معیشت اساسی زندگی ). این باعث نشد که بازی سازی برای من خاطره بدی باشد و همیشه در ذهن من به عنوان یک نقطه بازگشت وجود داشت. همینطور اگر همه چیز در زندگی پول باشد، پس نه بدانید، نه تجربه کنید، نه یاد بگیرید، نه برنامه ریزی کنید، نه دست به تحقیق بزنید، فقط روزمرگی کنید تا زندگی به اتمام برسد. نه این زندگی خود را صرف این چیز ها کنید، بلکه برنامه ریزی صحیح داشته باشید تا نه از اینور پشت بام بیافتید و نه از آنور.
به چه نرم افزارهایی باید مسلط باشیم؟
شما برای شروع به هیچ چیز نیاز ندارید، اما برای ادامه تخصص خود در این زمینه کاملاً بستگی به رشته ای است که تصمیم می گیرید در آن ادامه دهید. به این منظور نسبت به رشته تخصصی خود شما به یکی، یا چند تا از نرم افزارهای زیر باید مسلط شوید:
- Unreal Engine 4 | Unity
- 3D Studio Max | Maya | Blender
- ZBrush | MudBox
- Programming ( Visual Studio, C++, C# , ... )
- Photoshop
- Motion Builder
- ...
در آموزش بازی سازی با UE4 ما تا حد لازم برخی از مباحث فوق آموزش داده می شوند.
تکلیف یادگیری ژانر های مختلف بازی چه می شود؟
ژانر بازی مثل ژانر سینمایی است. تصویر بردار باید دوربین را در حد کمال بشناسد اما تصویر برداری یک فیلم کمدی با یک فیلم مستند حماسی قطعاً از دید هنری و المان های بصری و زیبایی شناسی متفاوت است اما در فن، اصول و تئوری یک چیز است. حال ممکن است تجهیزات نیز متفاوت باشد.
ما در آموزشهای بازی سازی فن، اصول و تئوری را بر روی یک ژانر مشخص از بازی شروع می کنیم و هنر وابسته به آن را می سازیم. چنانچه ژانر عوض شد شما بخش عمده ای از دانش و فن انجام ژانر جدید را دارید، کافیست المان های بصری، زیبایی شناسی، هوش مصنوعی و ... را از ژانر جدید بدانید و با علم و هنر پیشین خود ترکیب کنید. در این حد کمتر پیش میآید که نیاز به عوض کردن تجهیزات ( موتور بازی و ابزارها ) داشته باشید.
بخاطر همین است که آموزش UE4 پایه و اساس سایر پکیج های آموزش بازی سازی است که احتمال عرضه آن در آینده وجود دارد.
چرا موتور بازی Unreal Engine 4 را انتخاب کرده اید؟
تنها دو موتور بازی در رقابت ها پیروز هستند و آنها هم یکی Unreal Engine 4 است و دیگری Unity. موتور Unity در مقایسه با Unreal Engine 4 یک کودک است. بسیار محدود تر است، بسیار ضعیف تر است و به همان میزان هم بسیار راحت تر است. تجربه ای که که با UE4 در اختیار شما می گذارد، به هیچ عنوان Unity از مخیله اش عبور هم نمی کند. مثلاً وقتی شما کارکردن با یک دوربینی که آخرین تکنولوژی ها را دارد یاد می گیرد و به تمامی مباحث تصویر برداری آن مسلط می شوید، اگر دوربینی به شما بدهند که نصف آن امکانات را داشته باشد، قطعاً آنرا بلد خواهید بود اما بالعکس آن ممکن نیست.
پس با این وضعیت که Unity بدرد نمی خورد؟
من خودم یکی از طرفداران موتور Unity هستم و به همین دلیل آموزش بازی سازی برای Unity را هم خواهیم ساخت. اما دنیا پر است از کسانی که با تعصب و چشم بسته قضاوت می کنند. ما اینچنین نیستیم. Unity بسیار بسیار موتور خوبی است و برای ساخت حتی بازی های پیشرفته نیز امکانات عالی دارد. نمونه بازی های فوق العاده ای با Unity ساخته شده و از پر فروش ترین بازی های دنیا بوده. به طور مثال بازی Ori که من عاشق این بازی هستم. همینطور بازی های Limbo و Inside که از نظر فنی کولاک و از نظر هنری کولاک تر بوده اند. تصور ساخت چنین بازی هایی با Unreal هم بسیار دشوار است چه برسد با Unity .
اما برای شروع به دلیل ابزارها و امکانات فوق العاده قوی، تیم پشتیبانی، آپدیت های فوق العاده، سرعت پردازش، ... قطعاً Unreal Engine 4 گزینه برتر است.
در مورد اینکه آیا بعداً می توانیم سوئیچ کنیم، قطعاً بله، کسی که بازی سازی را بلد است مهم نیست چه موتور بازی در اختیارش باشد، زیر یک ماه موتور جدید را در تخصص خودش قورت خواهد داد.
در خصوص اینکه این موتور ها چه قیمتی دارند و چه آفرهایی برای عرضه در بازار را شامل می شوند، بهتر است الان به این موضوع فکر نکنید چون هم خیلی زود است و هم اینکه هر دو موتور از شرایط تقریباً یکسانی برخوردار هستند. مخصوصاً در ایران که قوانین آنها عملاً رعایت نمی گردد.
پاسخگویی و مشاهده پاسخ های این سوال تنها برای اعضای ویژه سایت امکان پذیر است .
چنانچه تمایل دارید به همه بخش ها دسترسی داشته باشید میتوانید از این بخش لایسنس این آموزش را خریداری نمایید .